Dezinsecţia constă în acţiunea de distrugere sau de prevenire a răspândirii insectelor dăunatoare şi a praziţilor cu ajutorul dispozitivelor şi substanţelor. „Dezinsecţia este acţiunea de prevenire sau combatere a artopodelor vectoare de germeni patogeni sau dăunătoare (direct sau indirect).”
Care sunt beneficiile dezinsecţiei?
1. Ne protejează sănătatea, deoarece insectele pot răspândi o mare varietate de boli infecţioase prin înţepături şi datorită contactului cu alimentele. Printre bolile transmise de insecte se numără: malaria, febra butunoasă, boala Lyme – transmis de căpuse, toxiinfecţii alimentare prin bacteria E Coli – transmis de muşte, pesta, tifosul murin- transmise de purici.
2. Ne scapă de discomfortul generat de insecte
Unde trebuie efectuată dezinsecţia?
Deoarece aria de acţiune a insectelor este foarte mare, dezinsecţia se poate efectua la nivel de localitate, sau orice obiectiv comercial sau necomercial. Spectrul de acţiune al substanteţor pe care le utilizăm se referă la următoarele categorii de insecte: gândaci de bucătărie, purici, muşte, ţânţari, furnici, ploşniţe, păienjeni, termite, insecte de plajă, dăunători depozite şi larve.
Când trebuie efectuată dezinsecţia?
Dezinsecţia împotriva insectelor târâtoare, precum gândacii, puricii, ploşniţele trebuie efectuată pe tot parcursul anului, iar dezinsecţia împotriva insectelor zburătoare, cu excepţia dăunătorilor de depozit trebuie efectuată începând cu luna martie şi până în lunile octombrie-noiembrie, în funcţie de temperatura mediului ambient.
Metode:
1. Pulverizarea
2. „Ceaţa rece” (nebulizarea)
3. „Ceaţa termică” (termonebulizare)
4. Capcane cu feromoni
5. Amplasare aparate electronice
6. Aviotratamente etc.